stefan-lindblad-razzia-bild-2-2008
Författarbesök med Leif Jacobsen

Jag åker mer än gärna ut till er på skolorna och biblioteken och presenterar mig och mina böcker. Under mina besök brukar jag berätta om mig och mitt författarskap och dessutom läser jag valda passager ur mina böcker.

Jag är öppen för de flesta förslag på författarbesök, men för att underlätta för er har jag tagit fram två standardupplägg som ni kan välja mellan:

  1. För de något äldre eleverna (högstadiet) lägger jag tyngdpunkten på mina mopedböcker med en hel del tekniksnack och uppläsning av spännande passager. Det är min erfarenhet att det faktiskt är de mest tystlåtna killarna (och ibland också tjejerna) – de som oftast inte gillar skolan och att läsa böcker – som är de mest intresserade och som kanske får ut mest av mina besök. Och tro det eller ej, också de som frågar och svarar mest. Till och med i de klasser som på förhand aviserats som ”tämligen livfulla” sitter ungdomarna som tända ljus. Under dessa besök talar jag också om förhållandet skola–läsning och om vikten av att det finns ett rikt utbud av litteratur som täcker alla intressen, till exempel mina moppeböcker som behandlar motorer och teknik. Jag försöker förmedla till eleverna att böcker, precis som filmer, också kan vara underhållning. Med avstamp i mina böcker pratar jag också om vikten av respekt och hänsyn inom gruppbildningar, oavsett vilken form de har.

  2. För en något yngre målgrupp (mellanstadiet) lägger jag tyngdpunkten på mina böcker för den åldersgruppen. Jag berättar om min egen fantasyserie, om min BMX-serie och hur jag brukar gå tillväga när jag skriver. Jag berättar också om böcker jag har översatt och om mitt intresse för Tolkien, som ledde till att jag blev översättare och sedemera också faktagranskare för nyöversättningen av Sagan om ringen-böckerna, eller Ringarnas herre, som den heter nu. Självklart läser jag även här en hel del ur böckerna.
I mån av tid brukar jag avsluta med lästips till elever och lärare.
Illustratör: Stefan Lindblad
Länk till arvodeslista.


  

Share